Sunday, 7 May 2017

5 LANGKAH UNTUK SIAPKAN CENDOL (ASAS)



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua sahabat Nurulsham,

Hari ini Nurulsham nak share cara buat cendol. Terus terang Nurulsham tak pandai buat cendol dan memang sedang belajar. Dulu aruah ibu mertua memang pernah tunjuk caranya, dan kami buat sama-sama. Tapi Nurulsham  tidak ingat berapa banyak pecahan tepung yang digunakan. Resepi hari ini pun Nurulsham ambil dari google.


Gambar-gambar di atas diambil dari google.
Mula-mula kita lihat bahan-bahannya.




  1. Tepung beras 125gram atau 1 cawan
  2. Tepung ubi 50 gram (hampir 1/2 cawan)
  3. Tepung kacang 20 gram (1/5 cawan)
  4. Air 200 ml
  5. 5 helai daun pandan ditumbuk dan diambil airnya (lebih kurang 500ml).
  6. Air kapur 1 sudu kecil (ingat... air kapur, bukannya kapur pepejal ya!)
  7. sedikit garam
  8. Santan dan air gula melaka/merah secukupnya untuk di makan dengan cendol.
Cara-caranya.

Masak gula melaka dalam air. Gunakan api sederhana.


1. Campurkan 3 jenis tepung tadi, air, air pandan, air kapur
dan garam. Kacau sehingga bancuhan sebati 

2. Kacau bancuhan tadi di atas api sederhana sehingga
agak liat dan berkilat.
2.1.  Tutup api. Sementara anda mengacau tadi, jerang air
di dalam periuk yang lebih besar.
2.2.  Periuk bancuhan yang telah masak kemudiannya diletakkan
 di atas periuk berair panas. Ini adalah untuk mengelakkannya
 menjadi keras sebelum ditekan dalam acuan lubang.
3. Sediakan air ais dan penapis berlubang besar.
3.1. Ambil satu senduk adunan cendol dan tenyehkan di
dalam penapis berlubang.
3.2.   Cendol halus yang terhasil biarkan
 jatuh dalam air ais supaya ia mengeras dan tidak melekit.
3.3. 

4. Tenyeh hingga habis adunan. Simpan cendol yang terhasil
dalam air ais. air ini mengandugi kapur dari cendol
jadi ia lambat basi.


5.  Hidangkan bersama santan, air gula melaka/merah, kacang, pulut dan ais.
(Gambar ehsan dari Google)

Selamat mencuba!!

Untuk cendol orang berniaga, klik sini.

No comments:

Post a Comment