Monday, 10 April 2017

KEK COKELAT LEMBAP TANPA BAKING POWDER


Suka tak makan kek cokelat lembap? Nurulsham suka sangat-sangat. Dulu-dulu, Nurulsham akan beli tepung kek cokelat moist yang siap packing... balik tambah telur, air dan minyak... kemudian terus kukus.  Lama-kelamaan, Nurulsham perasan, setiap kali makan... Nurulsham akan migrain. Rupa-rupanya, Nurulsham tak tahan makan baking powder. Memang bau baking powder pun kuat sangat dalam adunan yang dibeli siap itu.

Kemudiannya, Nurulsham mula buat kek cokelat lembap sendiri, yang tiada langsung baking powder. Kek itu naik tinggi juga, sama seperti kek yang ada baking powder. Rahsianya adalah cara buat... iaitu teknik mencampur bahan sahaja. Tak perlu bantuan additive seperti baking powder dsbnya.

Lama-kelamaan, jiran-jiran dan saudara mara mula order dari Nurulsham... sehingga Nurulsham pun berniagalah kek cokelat lembap pula.

Okay... jom kita tengok bahan-bahannya.



  1.  serbuk koko   1 cawan
  2. susu pekat manis 1 cawan 
  3. air sejuk 1 cawan
  4. gula 1/2 cawan
  5. minyak 1 cawan
  6. tepung 1 1/4 cawan
  7. telur 4 biji
Bahan-bahan untuk topping
  1. susu pekat manis
  2. serbuk koko
  3. sedikit air
  4. gula atau cokelat manik urai
Cara-caranya.


Campurkan serbuk koko, gula, susu pekat manis, air dan minyak dalam periuk. Pasang api sederhana. Kacau bahan-bahan ini perlahan-lahan.


Masak sehingga pekat. Lihat ia mendidih beberapa lama.  Kemudian sejukkan dahulu adunan ini sebelum digunakan semula.

Nota penting:   Jika ia tidak sejuk, tepung yang akan dicampur nanti akan masak sewaktu bercampur dan rosak.


Ayak tepung ke dalam adunan cokelat yang telah sejuk tadi. Kacau perlahan sehingga sebati.




Sekarang lihat adunan tepung dan cokelat masak sejuk tadi. Cuba sendukkan adunan dan jatuhkann perlahan-lahan. Adunan yang jatuh itu sepatutnya nampak likat dan bertali (tidak putus).


Sementara itu, timbukkan telur sehingga kembang.


Telur yang telah kembang ini sangat ringan. Ia kelihatan bertanduk (seperti dalam gambar) bila penimbuk diangkat.

Masukkan 1 senduk telur kembang tadi ke dalam  adunan. Kaup perlahan-lahan (Ingat... kaup tidak sama dengan kacau) untuk sebatikan telur timbuk dalam adunan cokelat tadi.  Jangan terlalu kasar kerana ini akan membuatkan udara dalam telur timbuk  terlepas keluar.         

Ulang langkah ini untuk sendukkan telur ke dua dan seterusnya.

         
Ulang sehingga telur timbuk habis.


Sila rujuk video di atas untuk cara mengaup adunan supaya udara tidak terlepas keluar. Perlu hati-hati di sini kerana kita tidak menggunakan baking soda.


Masukkan adunan kek cokelat lembap anda dalam bekas dan susun dalam pengukus. Kukus selama 20 minit.


Sementara itu masakkan serbuk koko, sedikit air dan susu pekat manis untuk dijadikan topping. Kacau bahan ini perlahan-lahan sehingga sebati dan pekat. Apabila ia menggelegak, tutup api.


Tuang topping ke atas kek kukus anda dan taburkan cokelat manik urai.


Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Selamat mencuba. Kek cokelat lembap ini amat sesuai untuk diniagakan. Juga sesuai sebagai juadah Ramadhan dan Syawal.

Selamat mencuba!

5 comments:

  1. Tepung tu guna tepung ape yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurulsham guna tepung blue key sahaja

      Delete
  2. Klau tak guna susu pekat manis boleh k.?

    ReplyDelete
  3. Kalau serbuk koko tukar dengan milo boleh tak

    ReplyDelete
  4. Kalau simpan kat dlam peti sejuk.. Esok bru makan bole tak.. Tak keras?

    ReplyDelete