Wednesday, 7 June 2017

KEREPEK UBI KELEDEK

Entah mengapa, sambil kupas kulit ubu keledek masa hendak buat cucur keria, teringat pula nak buat kerepek ubu keledek untuk kudapan Raya. Kebetulan dapat keledek murah di C Mart tadi. Lagipun, tak susah nak buat kerepek ubi keledek. Tak banyak yang perlu ditambah. Hanya kena sabar waktu menggoreng sahaja.

Ubi yang telah dikopek tadi, Nurulsham sagat nipis-nipis. Jomlah tengok langkah seterusnya di bawah ni, ya!
1. Ubi yang telah disagat nipis



2. Panaskan minyak. Masukkan ubi yang telah
 disagat tadi. Biar seketika. Bila teksturnya
 sudah agak keras barulah dikacau dan
 diterbalikkan.


3. Anda akan lihat warnanya bertukar oren
yang sangat cantik bila ia hampir garing.

4. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan atas
kertas tisu atau kertas surat khabar untuk
menyerap baki minyak. Sejukkan sebelum
 disimpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba! Tak rugi buat. Kerepek ini sangat garing, rapuh dan ada rasa manis dari ubi keledek.

1 comment:

  1. Sedapnya...ni kalau jumpa masa raya habis satu balang ni...
    blog saya http://cararesepi.blogspot.my/

    ReplyDelete