Tuesday 9 May 2017

ROTI CANAI TELUR ALA TOK ANUM.



Roti canai telur
Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat Nurulsham semua. Hari ini Nurulsham roti canai biasa sahaja. Bukan apa...., dah lama tengok orang buat, hari ni nak try buat... hehe.

Roti canai yang Nurulsham buat ni cara emak Nurulsham, Tok Anum. Masa Nurulsham kecil-kecil dahulu, pagi-pagi Nurulsham tengok Tok Anum tarik roti canai sampai nipis menggunakan talam. Nurulsham dengan adik-adik akan tunggu dan menonton dengan mata bulat dan teruja... takut roti tu terkoyak masa Tok Anum sedang tarik nak bagi nipis. Hahaha! Itulah budak-budak... terujanya yang lebih.

Okaylah, untuk roti kali ni Nurulsham guna apa yang ada di rumah sahaja. Untuk bahan-bahan boleh juga anda google. Ada banyak resepi roti canai ni.


  1. Tepung 2 cawan
  2. Air 1 cawan (tambah sedikit demi sedikit jika doh keras)
  3. Susu tepung 2 sudu (boleh guna susu pekat manis)
  4. sedikit minyak untuk adunan
  5. Sedikit garam dan gula
  6. Banyak minyak untuk rendam doh
Bahan inti
  1. Telur, garam dan cili api untuk isi roti canai telur


Cara-caranya:

1. Uli bahan-bahan. Anda akan lihat adunan melekit di tangan.
Uli sehingga adunan melekat sesamanya 

2. Bulat-bulatkan doh sebesar 1 genggaman setiap satu dan
rendam doh dalam minyak untuk semalaman.
3. Penyet-penyetkan doh supaya nipis dan tarik doh
sehingga ke bucu pinggan. Hati-hati jangan sampai
terkoyak

Tak perlu tebar, kita bukan penebar profesional, kan?

4. Letakkan telur garam dan cili api di tengah-tengah


5. Lipatkan rati canai anda

5.1 Lipat berbentuk empat segi

6. Masak di atas kuali leper (Nurulsham guna pizza
pan sahaja)


Tadaaaaaa! Roti canai siap dihidang
Selamat mencuba!

Update malam 8.55 10 mei

Nostalgia sungguh resepi ni, ada kawan-kawan yang teringatkan ibu masing-masing.

Rozilah Yahya Rozee Teringgat mak buat roti canai guna talam.rindu roti canai mak
Reply
1
8 hrs
Hidayah Hawari Dlu arwah mak dayah pun guna talam gak...
Reply8 hrs
Rozilah Yahya Rozee Sedap kan.try buat tp xjadi.nk menuntut pun xsempat,blk sekejap sngt kg
Reply8 hrs
Hidayah Hawari Sdap sgt.. Dayah try jugak wat.. Tp x jadi jugakkk.. Hahahahah
Reply8 hrs
Al-Tijari Ya Quddus Yummy!!! Betul lh kak Rozilah Yahya Rozee dulu masa kecik2 arwah emak buat roti canai guna talam je.. sedap hingga menjilat jari!! Rindunyer... semoga tenang disana emak.. Aamiin
Reply7 hrs

No comments:

Post a Comment