Nurulsham belanja gambar foto sedang masak rendang. Happy sangat sebenarnya sebab dah lama tak buat rendang legend ni. |
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Lama dah Nurulsham teringin buat rendang ala Tok Anum ni. Tok Anum, emak Nurulsham berasal dari Parit di Perak. Orang sana pandai buat Rendang Tok, tapi Rendang Ala Tok Anum ini dah diubah suai untuk sesuaikan dengan selera orang Pulau Pinang. Dapat resepi ni pada Nurulsham, Nurulsham ubah sikit lagi dengan menambahkan serbuk kari. Ini kawan Nurulsham dari Johor yang ajarkan.
Rendang ni memang sedap. Nurulsham masa jual pizza dulu hari-hari buat rendang ni, sebab Nurulsham jual Pizza Rendang. Doakan Nurulsham ada masa ya untuk poskan ke sini resepi Pizza Rendang pula ya.
Ok, jom tengok bahan-bahannya.
- Ayam 1 ekor dipotong 16
- Bawang besar 3 biji (kisar)
- Halia 2 ibu jari (kisar)
- Daun pandan 1 helai disimpul
- Kerisik RM1.00
- Serbuk kari 1 senduk
- Daun kunyit 3 helai dihiris nipis
- Gula merah 1 senduk
- Kunyit 2 sudu besar
- Asam gelugor 5 keping
- Serai 3 batang (kisar)
- Cabai kering 20-30 biji digunting dan direbus untuk lembutkan dan buang biji (kisar)
- Santan pekat dari sebiji kelapa atau lebih kurang 1/2 kg santan siap perah
- garam dan gula secukupnya
Cara-caranya.
1. Kisar bahan-bahan- cili rebus, bawang, halia,serai sehingga hancur 1.1. Sementara itu basuh selawat ayam sehingga bersih |
2. Masukkan ayam, santan, dan semua bahan-bahan lain. 2.1. Pasang api sederhana, dan kacau bahan-bahan anda sesekali Cantikkan warnanya! |
3. Masak hingga naik minyak dan daging ayam cukup lembut. |
Sedia dihidang bersama lemang. Sedap sangat!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment