Sunday, 14 May 2017

7 LANGKAH MEMBENTUK ROTI BUN SERUNDING/ CHICKEN FLOSS BUN


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua sahabat Nurulsham. Pagi ini sungguh segar dan Nurulsham happy sangat-sangat. Semalam anak lelaki sulung balik dari kerja dan bawa seekor ayam bakar lebihan dari tempat kerjanya iaitu di sebuah restoran nasi ayam.  Sayang pula tengok ayam tersebut. Semua orang dah kenyang jadi siapapun tak mahu makan. Jadi sambil tengok TV dengan suami dan anak-anak, tangan Nurulsham ni pun mulalah mengirai ayam tadi.
Inilah hasilnya....
Agak-agaknyalah... apalah Nurulsham nak buat dengan ayam ni, ya?
Nurulsham pun tambahlah serbuk cili (cili digoreng dalam minyak, dikisar dan disimpan), serbuk kunyit, garam dan gula... lalu mula menggoreng tanpa minyak.  Akhirnya jadilah serunding simple ala Nurulsham ni.  Anda kalau rajin tumbuklah jintan manis dan jintan putih sedikit ya dan masukkan masa menggoreng. Rasanya akan jadi lebih sedap.

Nota- Serunding begini mampu tahan berbulan-bulan di dalam peti sejuk. Syarat, banyakkan gula dan kunyit dan goreng hingga betul-betul kering.

Pagi ini Nurulsham dapat idea nak buat chicken floss bun, atau bun serunding ayam yang ada dijual di bakeri. Hm... seronoknya... tak dapat dibayangkan sedapnya....! Hehe, belum buat tapi angan-angan bukan main lagi ye!

Jadi, kalutlah Nurulsham siapkan barang-barang untuk bun manis dan mula menguli. Nurulsham tak akan cerita cara buat sweet bun ye. Anda klik di sini resepi bun manis.

Baik, jom lihat cara membentuk bun serunding anda.
1.  Bulat-bulatkan doh anda dan tinggalkan
doh 10 minit untuk kuatkan gluten.

2. Lapik lapangan dengan minyak, kemudian
canaikan doh anda

3. Taburkan serunding ayam tadi
4. Gulung doh leper anda  supaya serunding
berada di dalam bun

5. Susun doh dalam loyang yang telah
 diminyakkan


Langkah 1-5- sila rujuk video jika kurang jelas.

6.  Campurkan putih telur bersama sedikit madu.
Boleh juga tambahkan susu tepung ditambah
air sedikit.

6.1- Sapukan di atas doh bun anda menggunakan
berus. boleh sahaja guna hujung jari jika
tiada berus.

Langkah 6-  Sila rujuk video jika kurang faham.

7. Akhirnya, taburkan bijan, keju mozarella
dan serunding ayam . Bakar dalam oven pada
suhu 250 darjah celcius atas dan bawah
selama 40 minit atau hingga kulit roti
nampak kekuningan.
Sedapnya!!!

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment