Tuesday 25 April 2017

KANDUNGAN GETAH/GLUTEN VS KANDUNGAN KANJI DALAM TEPUNG GANDUM.

Sudah lama Nurulsham teringin buat halua maskat. Masa aruah mak mertua ada dahulu, beliau dan adiknya Mak Jang sesekali buat halua maskat untuk kenduri. Waktu itu Nurulsham rasa amazed dengan apa yang Nurulsham lihat. Aruah akan uli tepung di dalam air untuk mengeluarkan kanjinya, sehinggalah akhirnya yang tinggal adalah bebola jernih yang liat, yang dipanggil getah tepung.

Okay... biar Nurulsham jelaskan di sini, apa maksud getah tepung dan kanji tepung.

Getah tepung  - ini adalah bahan paling penting dalam pembuatan roti dan mee tarik. Dalam bahasa antarabangsa, ia dipanggil gluten. Gluten di dalam tepung gandum, apabila diuli... lama kelamaan ia mampu mengikat sesamanya (dalam bahasa biologi dipanggil protin polimer) dan menjadi memanjang. Itulah yang menjadi urat-urat kepada roti bun yang kita suka makan tu...

Roti yang diuli lama, glutennya (protin)  kuat dan membuatkan
roti mengembang dengan cantik

Lihat urat dalam roti.

Kanji tepung  -  kanji tepung pula sangat halus dan bersifat melekit. Kanji ini boleh dicampur air lalu dijadikan gam. Kanji ini biasanya menjadi jernih bila dimasak, lembut dan sedap dikunyah. Dalam masyarakat melayu lama, kanji ini digunakan untuk membuat halua maskat. Orang zaman dahulu ada yang makan kanji ini dicampur gula yang kelihatan seperti gam. (gam ini kelihatan seperti ambuyat di  Sabah)

kredit untuk tuan punya blog dreamery.
Lihat sifat kanji yang menjernih seperti
cermin lutsinar dalam kuih halua maskat.
Kanji lebih banyak ada di dalam beras, jadi beras amat sesuai diijadikan bubur kanji.

Cara memisahkan kanji dari getah/gluten di dalam  tepung.

Masyarakat melayu dan cina  masing-masing tahu cara mengeluarkan kanji ini untuk masakan tradisional masing-masing.  Bagi masyarakat cina, kanji dikeluarkan, lalu gluten diambil, dikeringkan di bawah matahari lalu digoreng menjadi keropok.

Bagi masyarakat Melayu pula, kanji diambil untuk dibuat kuih seperti halua maskat, manakala gluten yang telah jernih tidak digunakan untuk apa-apa tujuan.

Menurut suami Nurulsham, gluten yang telah jernih kerana habis kanjinya ini akan dibaling ke batang pokok.

"Tak baik tu, makanan... kenapa dibaling dan dibuat main?" Itulah teguran pertama Nurulsham.

"Bukan buat mainan. Getah ini dijadikan makanan semut yang tinggal di batang pokok tersebut."

Ooo... fahamlah Nurulsham...heheh... cepat sangat kan buat tanggapan buruk tentang orang lain... hm... .

Kembali pada topik kita iaitu bagaimana mahu memisahkan tepung kepada unsur kanji dan gluten.

1. Tepung dimasukkan air sedikit demi sedikit,
 lalu diuli sehingga mendapat doh seperti roti canai
 iaitu sederhana lembut sahaja.

2. Penuhkan besen dengan air. Kemudian. tegangkan
kain di atas permukaan besen. Tekan sedikit
 permukaan kain dan lihat adakah air dalam besen
 timbul di muka  kain. Jika ya,  anda boleh mula
 membasuh doh anda dan lihat adakan kanji
dari doh keluar lalu mengeruhkan air. Jika air
keruh bermakna kanji telah keluar dan bercampur 
dengan ke dalam air.
3. Anda akan lihat doh yang tertinggal setelah dibasuh
berwarna semakin jernih kerana kanjinya telah
turun melalui kain lalu masuk ke dalam air.

3 (2). Cuba tarik doh ini memanjang. Anda akan rasa
betapa doh ini sangat liat.
Inilah gluten yang mahu kita keluarkan ketika membasuh
tepung tadi.
4.  Di dalam periuk adalah air dengan tepung kanji manakala
di dalam pinggan adalah gluten yang telah hampir
hilang kanjinya. Orang dahulu akan basuh tepung ini
hingga 5 jam sehinggalah gluten ini benar-benar jernih.

4 (2). Kanji dalam periuk akan diperening semalaman,
sehinggalah kanji mendap ke bawah dan air menjadi
jernih.

5. Air perening (air jernih) di atas dibuang perlahan-lahan,
sehingalah tinggal kanji dibawah.

Untuk resepi halua maskat klik sini,


Untuk resepi mee tarik atau keropok klik sini.


1 comment:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete