Hari ini Nurulsham nak kongsi cara buat bergedil yang Nurulsham pernah belajar dari seorang pekerja sewaktu Nurulsham berniaga nasi lauk campur dahulu. Bergedil ini lain dari yang Nurulsham pernah buat kerana ia banyak tepung jagung dan boleh digoreng dalam minyak yang banyak (deep fried). Sewaktu kami berniaga dahulu, bergedil ini sangat laku. Pekerja Nurulsham itu, iaitu Cik Ayu yang juga merupakan biras Nurulsham akan buat satu guni kecil dalam 3 1/2 hingga 5 kilo sehari untuk dijual.
Jom kita lihat resepinya.
Bahan-bahannya:
- Ubi kentang 4 biji
- Tepung jagung 2 senduk
- Bawang besar dimayang 2 biji
- Daun bawang dihirid halus 1 pokok
- Daun sup dihiris halus 1 pokok
- Cabai hidup dimayang 1 biji
- Lada hitam ditumbuk kasar
- Telur untuk mencelup
- Tepung jagung untuk disalut
Cara-caranya:
2. Lenyekkan kentang hingga gebu |
3. Masukkan tepung jagung, cili merah, bawang besar, daun sup, daun bawang dan lada hitam. |
4. Gaul hingga sebati dan sedikit liat. Liat itu datang dari tepung. |
6. Goreng begedil dalam minyak banyak (deep fried) Sewaktu awal menggoreng, sila leperkan bebola anda supaya dari bentuk bebola menjadi bentuk bergedil |
7. Goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan bergedil anda. Bergedil sudah siap dihidang dengan sos cili atau di makan dengan nasi |
Senang sahaja kan buat bergedil ni. Selama ni Nurulsham malas nak buat bergedil bila memikirkan kentang suka menyerap minyak dan sangat lembut hingga sukar dialih atau diterbalikkan waktu memasak. Menggunakan resepi ini, kerja membuat bergedil menjadi lebih mudah.
Sekian dulu dari Nurulsham, selamat mencuba!
Update 10.48 pagi 24 April
Sekian dulu dari Nurulsham, selamat mencuba!
Update 10.48 pagi 24 April
No comments:
Post a Comment