Sunday 23 April 2017

7 LANGKAH CARA ORANG BERNIAGA MENYEDIAKAN BERGEDIL SAYUR DENGAN TEPUNG JAGUNG

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini Nurulsham nak kongsi cara buat bergedil yang Nurulsham pernah belajar dari seorang pekerja sewaktu Nurulsham berniaga nasi lauk campur dahulu. Bergedil ini lain dari yang Nurulsham pernah buat kerana ia banyak tepung jagung dan boleh digoreng dalam minyak yang banyak (deep fried).  Sewaktu kami berniaga dahulu, bergedil ini sangat laku. Pekerja Nurulsham itu, iaitu Cik Ayu yang juga merupakan biras Nurulsham akan buat satu guni kecil dalam 3 1/2 hingga 5 kilo sehari untuk dijual.


Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahannya:

  1. Ubi kentang 4 biji
  2. Tepung jagung 2 senduk
  3. Bawang besar dimayang 2 biji
  4. Daun bawang dihirid halus 1 pokok
  5. Daun sup dihiris halus 1 pokok
  6. Cabai hidup dimayang 1 biji 
  7. Lada hitam ditumbuk kasar
  8. Telur untuk mencelup
  9. Tepung jagung untuk disalut
Cara-caranya:

1.  Rebus kentang hingga empuk. Kopek kulitnya.

2. Lenyekkan kentang hingga gebu
3. Masukkan tepung jagung, cili merah, bawang besar,
daun sup, daun bawang dan lada hitam.
4. Gaul hingga sebati dan sedikit liat. Liat itu datang
dari tepung.

5. Bulat-bulatkan doh seperti bola. Bancuh telur hingga
sebati dan siapkan tepung untuk menggolek.
6 .  Rendam bebola dalam telur dan kemudian golekkan
bebola kentang di atas tepung sehingga agak tebal.

Nota- lebih mudah bancuh telur dalam mangkuk
kerana lebih mudah ketika merendam bebola kentang nanti.
6. Goreng begedil dalam minyak banyak (deep fried)
Sewaktu awal menggoreng, sila leperkan bebola
anda supaya dari bentuk bebola
 menjadi bentuk bergedil
7. Goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan bergedil anda.
Bergedil sudah siap dihidang dengan sos cili atau di
makan dengan nasi

Senang sahaja kan buat bergedil ni. Selama ni Nurulsham malas nak buat bergedil bila memikirkan kentang suka menyerap minyak dan sangat lembut hingga sukar dialih atau diterbalikkan waktu memasak.  Menggunakan resepi ini, kerja membuat bergedil menjadi lebih mudah.

Sekian dulu dari Nurulsham, selamat mencuba!


Update 10.48 pagi 24 April

Kasih Abadi Tak penah makan begedil.. jd nok ty ni bgedil ni mkn dgan apa.. mcm mne cara mkn ..jgn kejam saya hnya ingin tau...
UnlikeReply14 mins
Nurolshamshi Saidin Makan dengan nasi, buat macam lauk juga. Orang dulu2 kan susah... takde lauk, jadi buat bergedil untuk ganti lauk. Sekarang ni orang buat makan sahaja dengan sos
LikeReplyJust now

No comments:

Post a Comment