1. Sejukkan donat yang telah digoreng
|
2. Sagat cokelat masakan. Campurkan dengan sedikit margerin |
|
3. Sediakan bekas (Nurulsham gunakan kuali) berisi air. Hidupkan api. Masak cokelat secara double boil |
4. Potong cokelat putih
|
5. Masukkan cokelat ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan warna mengikut kesukaan anda. |
|
6. Rendam dalam air masak tadi |
|
7. Potong hujung plastik atau piping bag anda. Perhatikan jika cokelat putih yang diwarnakan tadi sederhana cair |
|
8. Mulakan menghias donut anda yang telah dicelap dengan cokelat |
|
Nota: perhatikan cokelat putih Nurulsham agak cair, jadi bunga hiasan ini tidak sekata garisnya. |
|
Nampak sedap tak? |
|
9. Gigit donat anda, Perhatikan bagaimana lembutnya tekstur dalam donut anda. |
Bagaimana... sudahkah anda terinspirasi untuk membuat donat cantik dan gebu ini. Inilah donat cokelat cantik ala Nurulsham. Anda juga boleh menghias donat anda dengan peanut butter, taburan kekacang, gula manik urai dan sebagainya mengikut kreativiti anda.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment