Bergedil liat dimakan dengan sup. |
Pernah tak anda makan mee sup, atau soto... dan anda jumpa bergedil sebegini? Bergedilnya liat, dan harus dikunyah. Bila makan rasa puas hati sangat-sangat sebab bergedil ni tak lembik dan tak berminyak.
Nurulsham dapat resepi ini dari kawan sekolah dua tahun sudah. Hari ini baru sempat buat. Kredit untuk Puan Rafidah Ghazali yang memberi resepi yang awsome ini...
Mari kita lihat bahan-bahannya:
- Kentang 6 biji (dipotong sederhana tebal dan digoreng)
- Bawang besar 2 biji (dipotong nipis dan digoreng)
- Cili merah 1/2 biji dimayang halus
- Daun sup dan daun bawang secukupnya, dipotong kecil
- Segenggam daging direbus kemudian dipotong halus
- Tepung jagung 2 sudu sebagai pelekat
- Sedikit lada hitam ditumbuk kasar
- Garam secukup rasa
- 2 biji telur dipukul untuk dicelup
- Tepung jagung untuk membalut bergedil
- Minyak banyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1. Goreng kentang yang dipotong nipis... pastikan hingga kekuningan |
2. Lenyekkan. Proses ini lebig sukar kerana kentang goreng lebih liat dari kentang rebus |
3. Setelah dilenyek, masukkan tepung jagung, daun sup dan bawang, daging, cili merah, bawang goreng , lada hitam dan garam. |
4. Gaul-gaulkan, dan kemudian uli sehingga liat |
5. Bulat-bulatkan bergedil anda. Panaskan minyak. Siapkan telur dan tepung untuk mencelup sebelum digoreng |
6. Gorengkan bergedil anda. |
Anda akan dapat rasa bergedil ini lain sedikit dengan bergedil yang biasa kita makan dan beli di kedai. Bergedil ini dibuat liat atas tujuan supaya ia menjadi sangat sedap dan tidak hancur bila terendam dalam sup panas.
Anda harus cuba. Memang sangat-sangat sedap... .
Selamat mencuba.
Untuk resepi bergedil kentang di rebus klik...5-langkah-menyediakan-bergedil-sayur..
Untuk Resepi Kuetiau Homemade klik sini
No comments:
Post a Comment