Friday, 12 May 2017

5 LANGKAH MUDAH UNTUK BUAT ISI LAKSAM

Assalamualaikum sahabat Nurulsham semua.  Anda suka makan laksam tak?  Nurulsham dan anak-anak suka sangat makan laksam ni sampai sanggup belajar. Ada kalanya, kami buat kuah laksa Penang, tapi kami makan dengan laksam yang dibuat sendiri.  Mengapa pula ya begitu?

Sebabnya, laksa kering yang direbus itu kurang baik untuk badan. Kalau orang sakit, tambahan pula yang melibatkan keradangan (dalam bahasa kita disebut angin), memanglah tidak bagus makan laksa kering ini. Kalau kata orang tua-tua, laksa ini adalah makanan yang dimasak dua kali...iaitu masak kali pertama ialah sewaktu penghasilannya, kemudian diawet dengan cara tertentu, kemudian bila hendak makan kita harus rebus semula.

Jadi, sebagai alternatifnya, Nurulsham belajarlah buat isi laksam ini (kuahnya Nurulsham tak pandai).

Baiklah, jom kita tengok bahan-bahannya:

  1. Tepung beras 3 cawan
  2. Tepung gandum 1/2 cawan
  3. Sedikit garam
  4. 1 senduk minyak
  5. Air 4 cawan
Cara-caranya:
  
1. Satukan bahan-bahan dan kacau sehingga sebati

2. Panaskan air dalam satu kuali besar.                

2.1.  Letakkan tapak logam di dasar kuali. Kemudian
letakkan loyang

2.2. Minyakkan loyang (Nurulsham guna pizza pan)

2.3. Tudung peralatan yang disediakan dengan tudung periuk.
Tunggu sehingga loyang panas.

3. Setelah loyang panas, tuangkan satu senduk bancuhan tadi
sehingga rata ke seluruh loyang.

3.1.  Tudung semula kuali anda dan tunggu sehingga adunan
yang dituang menjadi jernih
4.  Setelah jernih angkat loyang dari kuali

4.1.  Gantikan loyang baru yang diminyakkan,
ulang langkah tadi.

5. Gulungkan laksam anda dan sedia untuk dipotong dan dimakan!


Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment