Sebabnya, laksa kering yang direbus itu kurang baik untuk badan. Kalau orang sakit, tambahan pula yang melibatkan keradangan (dalam bahasa kita disebut angin), memanglah tidak bagus makan laksa kering ini. Kalau kata orang tua-tua, laksa ini adalah makanan yang dimasak dua kali...iaitu masak kali pertama ialah sewaktu penghasilannya, kemudian diawet dengan cara tertentu, kemudian bila hendak makan kita harus rebus semula.
Jadi, sebagai alternatifnya, Nurulsham belajarlah buat isi laksam ini (kuahnya Nurulsham tak pandai).
Baiklah, jom kita tengok bahan-bahannya:
- Tepung beras 3 cawan
- Tepung gandum 1/2 cawan
- Sedikit garam
- 1 senduk minyak
- Air 4 cawan
Cara-caranya:
1. Satukan bahan-bahan dan kacau sehingga sebati
3. Setelah loyang panas, tuangkan satu senduk bancuhan tadi sehingga rata ke seluruh loyang. 3.1. Tudung semula kuali anda dan tunggu sehingga adunan yang dituang menjadi jernih |
4. Setelah jernih angkat loyang dari kuali 4.1. Gantikan loyang baru yang diminyakkan, ulang langkah tadi. |
5. Gulungkan laksam anda dan sedia untuk dipotong dan dimakan!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment