Saturday, 29 April 2017

PUDING KARAMEL SOYA (ALTERNATIF UNTUK ORANG YANG 'LACTOSE INTOLERANCE')

Sebenarnya Nurulsham reka resepi ini sebab air soya banyak sangat di rumah. Bila tak habis Nurulsham buat tauhu telur dan fu cuk.  Entah bagaimana, pagi ini Nurulsham nak cuba buat puding karamel dari soya ini.

Puding karamel susu sejat Nurulsham pernah buat berniaga di pasar Ramadhan sebelum ini. Nak jual murah memang tak boleh, sebab puding ini guna banyak sangat telur, dan juga susu sejat ideal. Kosnya mahal jadi memang tak boleh jual murah.

Apabila Nurulsham rasa tauhu Jepun yang Nurulsham buat. Nurulsham perasan teksturnya lebih kurang sama seperti tekstur puding karamel. Jadi Nurulsham bercadang hendak cuba buat puding karamel soya pula.  Lagipun modal soya murah, dan soya tidak perlukan telur yang banyak untuk memejal.

Hmmmm... alternatif yang lebih murah untuk puding anda....  .



Jom kita lihat bahan-bahannya:

Bahan-bahan: Tepung jagung, susu soya,
 telur, gula.


  1. 4 cawan susu soya
  2. 3 biji telur
  3. 2 sudu tepung jagung sebagai pengental
  4. 1 cawan gula
Cara-caranya:

Campurkan air kacang soya, tepung jagung (ayakkan)
dan telur. Kacau perlahan hingga sebati.
Tapiskan bancuhan untuk mengasingkan tali pusat telur ayam.
Masukkan beberapa titis ekstrak vanilla ke dalam
bancuhan soya telur.

Sementara itu, masak gula menggunakan api perlahan.
Masak hingga gula menjadi warna keemasan
Siapkan acuan di dalam pengukus.
Tuang gula perang tadi ke dalam acuan

Jangan risau jika gula membeku. Ia akan cair bila
dikukus nanti.


Tuangkan adunan soya, telur dan tepung jagung yang anda siapkan tadi
ke dalam acuan.
Kukus selama 30 minit sehingga puding anda
memejal. Pastikan anda balut tudung
pengukus dengan kain untuk mengelak
air wap jatuh semula ke dalam acuan.

~Sejukkan sebelum acuan diterbalikkan
untuk keluarkan puding.


Selamat mencuba!
Puding anda sudah sedia. Nikmati setelah disejukkan
dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment