Ini adalah gambar hiasan diambil dari blog azian collection. |
Pernah tak dengar nama kuih agar-agar kemenyan? Orang-orang muda tentu tak pernah dengar kan? Kuih ni terkenal betul zaman Nurulsham kanak-kanak dahulu. Orang-orang tua suka buat, sebab rasanya sedap sangat. Nak buat agar-agar ni pun tak sukar. Barang-barangnya pun tak mahal.
Masa Nurulsham bertunang dulu, kuih inilah yang jadi hantaran dari kami kepada pihak lelaki. Orang zaman dahulu bertunang simple je. Hantaran kuih-muih letak dalam pinggan sahaja. Tak perlu hias itu ini.
Yang kelakar tu, hari kenduri kahwin pun, pengantin bajunya warna lain-lain. Maklumlah zaman tu belum ada telefon. Tak dapat nak bincang warna baju. Haha!
Seperti biasa... sukalah sangat terkeluar tajuk... ☺
Oklah, jom tengok bahan-bahan ye.
Bahan-bahan A:
- agar-agar 1/3 bungkus (kira-kira 5-7 g bagi bungkus 20 g)
- secawan santan pekat
- secawan air
- Secubit dua garam
Dari kiri- Agar-agar yang telah dibasuh, santan, agar-agar kering (20 gram) |
Cara-cara:
Masukkan agar-agar, sedikit garam dan santan ke dalam periuk kecil. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga agar-agar hapus (bahasa utara) ataupun sehingga paras cecair tinggi sedikit dari paras agar-agar. Lebih kurang secawan air juga. Boleh tambah air sedikit lagi jika anda nampak masih banyak agar-agar yang timbul ya.
(jangan marah saya... ini cara ukuran tok nenek kita zaman dahulu. Tak pakai cm dan ml)
Hidupkan api. Kacau agar-agar anda sehingga larut. Masak lagi sehingga mendidih.
Ambil sedikit agar-agar santan yang menggelegak tadi dan titiskan di atas tudung periuk logam. Hembus untuk sejukkan.
Ini adalah cara orang dahulu untuk memeriksa samada agar-agar anda sudah sedia disejukkan. Jika titisan agar-agar tadi mengeras seperti agar-agar biasa, maka agar-agar sudah sedia. Jika titisan itu tidak beku, sebaliknya hancur bila dipegang atau ditekan, maka anda harus biarkan agar-agar di tungku dapur anda menggelegak lagi sehingga airnya tersejat sedikit.
Tapis agar-agar santan anda dalam bekas dan sejukkan.
Setelah agar-agar beku, potong agar-agar anda berbentuk kiub.
Lihat agar-agar kiub dalam pinggan putih |
- 2/3 bungkus agar-agar (dari bungkusan 20 g)
- 1 ketul gula kabung atau secawan gula merah
- 4 cawan air
- Gula secukupnya (jika masih kurang manis)
- Daun pandan
Gula kabung |
Cara-caranya:
Masak air dengan gula dan daun pandan sehingga gula hancur. Tapis untuk buang kotoran.
Masukkan agar-agar dalam air gula, dan lihat adakah gula hapus ataupun tinggi sedikit dari agar-agar. Jika tidak tambahkan air sedikit lagi.
Jika terlebih pula sila kurangkan.
Masak agar-agar gula pula dengan api sederhana sehingga hancur.
Periksa tahap masak/kesediaan agar-agar gula menggunakan cara tadi iaitu dengan menitiskan sedikit agar-agar anda atas tudung periuk logam untuk melihat kekentalannya.
Tapis agar-agar gula anda dalam bekas atau loyang.
Masukkan agar-agar santan kiub ke dalam agar-agar gula. Sejukkan seketika, kemudian simpan dalam peti ais untuk mengeraskannya.
Potong kecil-kecil dan hidangkan pada hari panas. Hm... sedapnya... .
Masa Nurulsham buat berniaga bulan puasa dulu, ramai mak cik-makcik dan nenek-nenek yang beli agar-agar ni. Mereka siap tanya lagi, "Mana hang belajaq buat agaq-agaq ni... ."
Hahaha!
Bye semua!
No comments:
Post a Comment