Wednesday, 29 March 2017

BUAT PEANUT BUTTER SENDIRI

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat Nurulsham semua..

 Pernah tak anda terfikir yang anda boleh buat peanut butter sendiri?

Nurulsham dapat idea nak buat peanut butter ni selepas rajin menonton ASIAN FOOD CHANNEL. Seronok tengok Jamie Oliver buat Walnut Butter sendiri untuk makan dengan roti homemade.  Wah! Terujanya Nurulsham... cepat je pergi beli kacang tanah dan cuba buat juga.

Sebenarnya Nurulsham ni memang seorang yang cepat teruja bila dapat tahu, makanan yang selama ini kita kena beli... sebenarnya boleh buat sendiri di rumah. Memandangkan makanan beli ini biasanya ada additive, dan Nurulsham pula memang tak tahan makan makanan begini, jadi Nurulsham sentiasa cari cara nak buat sendiri dan makan masa masih fresh. Kalau dah cuba buat dan jadi, Nurulsham akan rasa lega sangat dan puas hati. Haha!

Oklah, dah habis berceloteh. Jomlah kita tengok resepi peanut butter ni. Kawan-kawan nanti bila dah buat dan menjadi, sharelah dengan Nurulsham di ruang komen ye. Atau share di Facebook Nurolshamshi Saidin. Seronok sebenarnya kalau resepi kita orang boleh buat, apa lagi kalau boleh buat berniaga. Nurulsham dulu pernah berniaga Donat Peanut Butter, menggunakan peanut butter sendiri ni. Pembeli memang suka lah, sebab sangat sedap!

Bahan-bahannya:


  1. Kacang tanah mentah 300 gram
  2. gula  1 senduk (boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera anda)
  3. garam secukup rasa
  4. sedikit minyak jagung atau minyak sawit


Cara-caranya:

Kacang tanah dibasuh selawat dan ditoskan sehingga betul-betul kering. Panaskan kuali, dan gorengkan kacang tanah tanpa minyak. Ingat, jangan letak minyak kerana kacang tanah mudah hangit. Lagipun kacang tanah ini, kita pun tahu ia ada minyaknya sendiri.

Maaf, harini tak ada gambar Nurulsham sedang goreng
 kacang ni, sebab awal tadi kamera tablet Nurulsham rosak.

Sewaktu menggoreng, anda digalakkan menekan kacang tersebut dengan  dasar sudip. Tujuannya adalah untuk memisahkan kacang dari kulit nipisnya. Apabila kacang tanah anda sudah hampir masak, kerja memisahkan kulit menjadi semakin mudah.

Untuk memastikan kacang telah betul-betul masak, anda ambil sebiji dan gigit. Rasanya akan sama seperti kacang goreng tanpa minyak yang dijual di kedai, namun kacang itu tidak keras kerana minyak dalam kacang sedang cair disebabkan haba panas.

Kulit yang telah terpisah tadi, boleh sahaja dihembus perlahan. Ia akan terbang keluar dari kuali. Ini cara orang lama, sesuai untuk makan sendiri di rumah sahaja. Kalau anda hendak buat berniaga, cara lain yang boleh digunakan ialah dengan memasukkan kacang yang telah masak tadi ke dalam talam lalu ditampi untuk memisahkan kulitnya yang ringan dan kacangnya yang lebih berat.

Setelah itu, masukkan kacang yang masih suam itu (jangan terlalu panas), garam dan gula ke dalam blender. Masukkan semua kacang tadi dan tuangkan 1 atau 2 senduk minyak untuk memudahkan anda mengisar kacang tadi.


Perhatikan kacang anda telah dikisar
sederhana halus dan nampak basah
 Masukkan kacang yang telah hancur tadi (separuh dahulu)  ke dalam blender kering untuk menghaluskannya lagi. Mesin beberapa kali sehingga anda nampak teksturnya seperti cair. Sebenarnya, waktu ini, minyak dari kacang juga telah mula keluar dan berpadu dengan minyak jagung atau sawit anda tadi. Minyak kacang ini walau bagaimanapun akan beku semula apabila peanut butter anda sejuk nanti. Jika disimpan dalam peti ais, peanut butter anda akan mengeras sedikit kerana minyak ini membeku lebih lagi kerana suhu sejuk.


Peanut butter anda mula kelihatan cair.
Simpan peanut butter anda dalam bekas berpenutup. Masukkan separuh lagi baki kacang hancur (dlm blender basah) untuk dihaluskan dalam blender kering. Ulang langkah di atas.





Peanut butter yang telah siap dimasukkan dalam bekas bolehlah disimpan dalam peti ais. Nurulsham tak pasti berapa lama ia boleh disimpan kerana selama ini, Nurulsham tak sempat simpan pun peanut butter homemade ini sebab sekejap sahaja licin dimakan anak-anak!  ;)
Sedapnya anak bongsu Nurulsham ni
makan roti disapu peanut butter homemade ni.
Siap bawa bekal ke sekolah lagi..
Selamat mencuba!

Nurulsham nak minta jasa baik kawan-kawan untuk surf dan klik iklan yang ada di atas header blog Nurulsham. Ini adalah untuk menyokong pengiklan yang bantu kewangan Nurulsham dan anak-anak. Jangan risau, anda tidak perlu bayar apa-apa untuk surf. Terima kasih diucapkan atas keprihatinan anda semua.

7 comments:

  1. Aduh.. sedapnya nampak time tgh posa ni.. dah klik iklan korea tu kak :-)

    ReplyDelete
  2. Aduh.. sedapnya nampak time tgh posa ni.. dah klik iklan korea tu kak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, thqank you mimi... takpa, satgi petang boleh buat peanut butter ni, buat bukak posa..

      Delete
  3. Sebab anak bongsu awak makan nampak sedap. nanti saya nak cuba buat jugak. blog saya http://cararesepi.blogspot.my/

    ReplyDelete
  4. sounds delicious...nanti nak cuba.

    ReplyDelete