Thursday, 23 March 2017

RESEPI AYAM BAKAR UNTUK NASI AYAM


,

Resepi ini adalah sambungan dari  resepi-kuah-kicap-kuah-cili-sup-utk-nasi ayam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sahabat Nurulsham semua,

Maaf banyak-banyak sebab baru sempat upload resepi ayam untuk nasi ayam kita. Hari ni Nurulsham cuba buat ayam bakar oven pula. Resepi yang sama ini, boleh juga buat untuk goreng, cuma tambah sedikit bawang besar yang telah di blender untuk lebih sedap.

Untuk goreng, minyak mudah rosak. Oleh kerana minyak susah nak dapat di tempat Nurulsham tinggal ni... hari ni Nurulsham cuba cara bakar pula.😀😀

Ok... jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan.

  1. Ayam 1 ekor dibelah dua dan direbus (tidak perlu sampai lembut).
  2. Sos cili 2 senduk
  3. Kicap 2 senduk
  4. Sedikit kunyit
  5. Garam secukup rasa.
  6. Boleh tambah apa-apa rempah lagi mengikut kesukaan anda.

Cara-cara.

1. Ayam diperap dengan serbuk kunyit, sos, kicap dan garam

2.  Susun ayam di atas dulang pembakar (oven)


3. Balut dulang dengan aluminium foil untuk mengelakkan ayam menjadi kering sewaktu dibakar.


4. Bakar pada suhu 250 darjah celcius selama 30 minit, api atas bawah.


5.  Setelah cukup 30 minit, keluarkan dulang dari oven dan gunting bahagian tengah aluminium foil untuk melihat keadaan ayam bakar kita.


6. Ayam telah sedia dihidang bersama nasi dan sos-sos serta sup. Hiaskan dengan bawang goreng, timun dan tomato.



Selamat mencuba. Nurulsham doakan semoga anda semua berjaya menghasilkan masakan yang sedap ini untuk keluarga.

Untuk resepi nasi ayam yang seroi dan sedap, sila klik. nasi-ayam-cara-orang-berniaga.

No comments:

Post a Comment