Friday, 3 March 2017

NAK DAPATKAN ROTI PIZZA YANG AUTENTIK? (PART 1)


NURULSHAM PERNAH BERNIAGA PIZZA BEBERAPA TAHUN. PERNAH JUGA BUAT DELIVERY SERVICE KE RUMAH-RUMAH DAN SEKOLAH. KALI INI NURULSHAM NAK SHARE CARA NAK MENEBAR DOH PIZZA SUPAYA ISI DALAMNYA RINGAN. TANPA PERLU DILETAKKAN UBAT PELEMBUT.

Untuk bahan-bahannya, anda boleh cari mana-mana resepi doh. Kalau Nurulsham sendiri, Nurulsham hanya guna.



  1. Tepung  500 gram
  2. Sedikit garam  
  3. Minyak 1 senduk   
  4. Air suam 300 gram 
  5. Yis Mauripan 1 bungkus (11 gram)  
  6. Sedikit oregano 
 Simple bukan? Tiada margerin, tiada telur dan bahan-bahan hebat yang lain. Hanya teknik menguli, memeram dan mencanai sahaja!

Untuk cara menguli sila rujuk Cara Menguli

Masukkan bahan-bahan , seterusnya rujuk link klik di sini

 Doh yang telah siap dibulat-bulatkan diuli semula kemudian ditutup dengan kain untuk menunggu masa ia mengembang. Jangan lupa taburkan sedikit tepung untuk mengelakkan doh melekat pada kain dan lapangan.

Adik Nurulsham yang pernah bekerja di sebuah kedai pizza pernah mengajar Nurulsham menyimpan doh dalam bekas plastik berpenutup.. yang kita biasa panggil tupperware tu... . Pastikan anda letak sedikit minyak di dasar bekas bagi mengelakkan doh melekat.

Untuk memastikan doh sudah cukup kembang, sila tekan doh dengan jari anda. Jika doh naik semula, adunan sudah cukup kembang.

Elakkan adunan terlebih kembang. Adunan yang disimpan lama, akan berbau masam. Nurulsham pernah menyimpan adunan untuk seminggu, tapi disimpan di bahagian peti beku. Bila Nurulsham mahu gunakan semula doh tersebut, Nurulsham akan nyahbekukan selama dua jam di persekitaran udara biasa.


No comments:

Post a Comment