Friday, 17 March 2017

BUAT BAHULU SANTAN CARA TOK ANUM


Assalamualaikum sahabat Nurulsham...


Harini Nurulsham nak share resepi turun temurun yang autentik, sebab tiada campuran baking soda, pewarna atau bahan-bahan kimia yang lain. Resepi sihat ini Nurulsham belajar dari mak Nurulsham, Tok Anum namanya.

Nurulsham mula buat bahulu dari tahun empat, dan bahulu santan pula masa tahun enam. Masa tu Tok Anum tunjukkan cara sahaja. Nurulsham buat tiga kali barulah jadi betul-betul.

Masa tu juga, oven belum ada... jadi kami guna tin sebagai oven dan sabut sebagai bahan bakar di bahagian atas. Nostalgia betul... siapa yang pernah rasa pengalaman macam Nurulsham, sila angkat tangan.πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Ok lah, dah lama berceloteh... jom kita lihat resepinya.


Bahan-bahan:
  1. Telur secawan
  2. Gula secawan
  3. Tepung satu suku cawan
  4. Lima helai daun pandan ditumbuk (daun pandan jangan dipotong, sebaliknya dipintal baru ditumbuk supaya bila memerahnya, ia tidak berkecai)
  5. Santan pekat setengah cawan
Cara-caranya;

  • Daun pandan yang telah ditumbuk hancur dicampur dengan santan pekat. Ramas-ramaskan seketika, kemudian perah campuran tadi dan tapis.
  • Pukul telur dan gula menggunakan mixer sehingga kembang. Kalau betul-betul nak ikut Tok Anum, boleh je timbuk dalam pasu macam orang dulu-dulu. Pasti autentik... hehe. Nurulsham hanya mencadang tapi sendiri tak sanggupπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
  • Lihat samada telur dan gula sudah kembang. Caranya, angkat penimbuk tadi, dan lihat cara telur jatuh. Sekiranya ia jatuh lambat, adunan sudah kembang. Lagi satu cara, cuba garis adunan telur gula itu menggunakan sudu. Jika garisan itu tidak bertaup kembali, maka cukup kembang

  • .
  • Tuangkan campuran pandan santan ke dalam adunan dan kacau sedikit.
  • Sekarang, ambil pengayak, ayakkan suku cawan tepung ke dalam adunan. Kaup dengan berhati-hati supaya tidak banyak udara terlepas keluar. Kita tidak menggunakan baking soda, jadi kita hanya berharap pada molekul udara di dalam adunan semata-mata.


  • Ayak lagi suku cawan tepung dan kaup lagi sehingga rata. Ulang sehingga tepung habis digunakan. Hati-hati, jangan sampai adunan nampak liat. Jika terjadi sedemikian, adunan sudah bantat, lebih baik dibuat bingka sahaja😯😯
  • Lengserkan acuan dengan sedikit minyak. Pasang oven dengan suhu 250 darjah celcius. Panaskan acuan tadi.
  • Setelah minyak cukup panas, tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 40 hingga 50 minit.
  • Bahulu anda siap setelah ia nampak kekuningan. Anda boleh juga gunakan lidi dan cucuk ke dalam bahulu tadi. Jika lidi itu bersih setelah ditarik keluar maka bahulu anda sudah masak.
Nota:  bahulu ini akan berwarna hijau pucat. Jika anda mahu warnanya cantik, boleh sahaja tambahkan pewarna.... tapi dah kuranglah tahap autentiknya..hehe

Bahulu ini sangat lemak kerana ada santan. Dan jika disimpan sehari, lemaknya akan naik ke permukaan... sangat sedap dan berkrim... bau pandannya pula, sangat wangi... subhanallah.

Memang tak jemulah kalau makan. Teksturnya seperti bahulu, tapi ia lebih lemak dan wangi. Kulitnya garing dan sangat sedap.  Suami Nurulsham suka sangat bahulu santan ni. Katanya dia teringatkan kek suji yang aruah ibunya buat masa dia kecil-kecil dulu.

Nampak kan.. betapa nostalgianya bahulu ni.

Selamat mencuba.

2 comments:

  1. Sedapnya. Salam kenal. Jom la ke blog saya http://cararesepi.blogspot.my/. Jangan lupa tinggalkan komen ya. Kalau tak kisah, masukkanlah blog saya dalam bloglist awak.Terima kasih

    ReplyDelete
  2. Ya, salam kenal. Cubalah resepi ni ye. Ok, Nurulsham akan lawat blog awak dan masukkan linknya di sini.

    ReplyDelete